تخریب بقیع، به معنای خراب کردن آرامگاهها و بناهای مذهبی و تاریخی قبرستان بقیع در مدینه به دست وهابیان است. وهابیان دو بار، یکی در ۱۲۲۰ و دیگری در ۱۳۴۴ قمری با بدعت شمردن بنای بر قبور و زیارت، به تخریب اماکن و بقعههای بقیع پرداختند. تخریب بقیع اعتراضات شدیدی را در کشورهای مسلمان از جمله ایران برانگیخت. بسیاری از شیعیان، هر سال در هشتم شوال که با عنوان یوم الهدم شهرت یافته، مجالسی برگزار میکنند و به مرثیهخوانی و یادآوری حادثه تخریب بقیع میپردازند.

بقیع (جنة البقیع/بقیع الغَرقَد)، نخستین و کهنترین قبرستان مسلمانان در مدینه و محل دفن چهار تن از امامان شیعه و بسیاری از صحابه و تابعین است. در این قبرستان بر قبور ائمه بقیع و دیگران بقعههایی ساخته شده بود که به بقعههای بقیع معروف بود. این بقعهها در تخریب بقیع توسط وهابیان از بین رفت.
تاریخچه تخریب
- با ظهور وهابیان در حجاز که از اعتقادات ابن تیمیه، الهام گرفته، بنای بر قبور و و زیارت آنها را با توحید ناسازگار میدانند، هر گونه بنایی از این دست در مناطق مختلف حجاز هدف تخریب آنان قرار گرفت. در سال ۱۲۲۰ق. وهابیان مدینه را محاصره کردند. پس از تسلیم شدن شهر، سعود بن عبدالعزیز همراه توقیف و تصرف همه اموال موجود در خزائن حرم نبوی، دستور ویران کردن همه گنبدهای بقیع را صادر کرد.
- گویا وهابیان نخستین گروهی هستند که با دیدگاه مذهبی، مراقد و
بارگاهها را ویران کردند. گاه کسانی جز وهابیان، به بهانه وجود کتابهایی
در نکوهش خلفا در حرم بقیع، کوشیدند این بارگاهها را ویران کنند؛ اما موفق نشدند.وهابیان افزون بر ویرانی قبرهای طائف، جده، کربلا و جاهای دیگر مهمترین هدف خود را در ویران کردن بارگاهها و گنبدهای معلات در مکه و بقیع در مدینه متمرکز ساختند.
- بارگاه امامان چهارگانه و گنبد حضرت فاطمه(س) موسوم به بیت الاحزان در حمله نخست وهابیان در همان سال از میان رفتند یا خسارت جدی به آنها وارد شد.به گزارش عبدالرحمن جَبَرتی، نیروهای وهابی پس از یک سال و نیم محاصره و
ایجاد قحطی در مدینه وارد شهر شدند و جز مرقد نبوی دیگر بارگاهها را از
میان بردند.
- دولت عثمانی لشکری برای تصرف مدینه فرستاد و در ذیحجه ۱۲۲۷ق. آن شهر
را بازپس گرفت. برخی از بارگاهها در سال ۱۲۳۴ق. به دستور سلطان محمود ثانی
(حکومت: ۱۲۲۳-۱۲۵۵ق.) بازسازی شد چنان که برخی گزارشها از وجود بارگاه پس از این سالها حکایت میکند. از جمله کسانی که از بارگاه امامان(ع) دیدن و گزارش کردهاند، حسام السلطنه فرزند عباس میرزا قاجار، نایب السلطنه است که در سفر حج خود به سال ۱۲۹۷ قمری به مدینه نیز رفته و بارگاه امامان و بیت الاحزان را زیارت کرده است. او بیش از ده بنا و بارگاه را در بقیع معرفی کرده است. بقعه امامان چهارگانه(ع) محرابی داشته و در سمت چپ آن ضریحی سبز چوبین بر مزار امامان بوده است. بیت الاحزان حضرت فاطمه(س) پشت بقعه امامان بوده است.
سفرنامه حاج ایازخان قشقایی در ۱۳۴۱ قمری یعنی دو سال و اندی پیش از
تخریب(۱۳۴۴ق.) حاوی گزارشهایی از بناهای بقیع است. به گفته او، امامان
چهارگانه شیعه در یک بقعه(بارگاه) جای داشتهاند اما مدفن هر یک معلوم بوده
است. ایازخان همچنین از بقعههای ابراهیم فرزند پیامبر و عبدالله بن جعفر طیار در بقیع و نیز بقعه صفیه عمه پیامبر و عاتکه خواهر صفیه، ام البنین مادر حضرت عباس و چند تن دیگر از بنی هاشم واقع در کوچهای نزدیک بقیع یاد کرده است. به ظاهر، او از واپسین زائران ایرانی است که بیت الاحزان بقیع را زیارت کرده است.
- با حمله دیگر بار وهابیان به سال ۱۳۴۴ق. همه آثار تاریخی این قبرستان در هشتم شوال این سال ویران شد.

انگیزه تخریب
در سال ۱۳۴۴ق. همه آثار تاریخی این قبرستان به فتوای شیخ عبدالله بلیهد، قاضی القضاة سعودی، به بهانه شرک و بدعت بودنِ زیارت قبور در هشتم شوال این سال ویران شد.بنای قبور به باور بیشتر مسلمانان شیعه و سنی بر خلاف اعتقادات وهابی، با اصول و معتقدات اسلامی در تضاد نیست و زیارت قبور بزرگان دین و مزار مؤمنان یک عمل مستحب و در سنت اسلامی دارای پیشینه است. اماکن و بناهای مذهبی در بقیع، افزون بر وجهه مذهبی، وجهه تاریخی نیز داشتند و برای مسلمانان نشانگر هویت تاریخی آنان بودند.
پس از تخریب
- هم اکنون مدفن امامان چهارگانه و بزرگان صدر اسلام در بقیع جز
تکههای سنگ، هیچ نشانی ندارد. وضعیت بقیع نسبت به دوره تخریب، هرچند شکل
مناسبتری یافته ولی دولت سعودی از رسیدگی شایسته به این قبرستان خودداری
میکند. مسلمانان به ویژه شیعیان واقعه تخریب را فراموش نکردهاند و هم
اینک هنگام سفر به شهر مدینه، علی رغم محدودیت هایی که حکومت سعودی برای
زائران بقیع ترتیب داده است، در بقیع حضور مییابند.
- حدود چهل سال پس از واقعه، حکومت سعودی بر اثر تلاشها و پیگیرییهای شیعیان عراق به رهبری شیخ کاشف الغطاء و پیگیریهای امیر اعلم، سفیر ایران در حجاز، سایبانی کنار این مقابر مطهر ساخت و راهی سنگچین برای عبور و مرور افراد در بقیع ایجاد کرد. نیز دیوار بقیع در دوران ملک فهد بن عبدالعزیز بازسازی گشت و سپس در
سالهای ۱۴۱۸-۱۴۱۹ق. مسیرهای درون بقیع برای رفت و آمد زائران سنگفرش شد.
- امروزه ادارهای موسوم به اداره امر به معروف و نهی از منکر نزدیک در اصلی بقیع مستقر شده است که از نزدیکی زائران به قبور و تبرک جستن به آنها پیشگیری میکند.
